İş

Malatya’da ticaretin canlanmasında kayısı rol oynayacak

6 Şubat’ta meydana gelen Kahramanmaraş merkezli olay İki deprem ve ardından gelen artçı sarsıntılar bölgede normal yaşama dönüşü zorlaştırıyor.

Malatya’da bugün saat 12.04’te merkez üssü Yeşilyurt olan 5.6 büyüklüğündeki depremle yeniden sallanacaktı.

Malatya il merkezinde kayısı perakende ticareti yapan işletmeler depremde büyük zarar gördü.

Malatya Organize Sanayi Bölgesi’ndeki işletmeler düşük kapasitelerle de olsa üretime başladı.

Organize sanayi bölgesindeki kuru kayısı üreticileri üretime başladı

“Dünyanın Kayısı Başkenti”Malatya’daki depremin ardından organize sanayi bölgesindeki kuru kayısı üreticileri kapasiteleri düşük de olsa  kısmen faaliyete geçti.

Perakendeciler kesintili pazarlar istiyor

Malatya’da, Kahramanmaraş’ta olduğu gibi, bozulan perakende ticaretin yeniden canlandırılması için kesintili pazarların kurulması talep ediliyor.

“Normal hayata dönebilmesi için ticari ve ekonomik iyileştirmeler yapmaya başladık”

Malatya Ticaret Borsası Başkanı Ramazan Özcan, depremin yaralarını sarmaya çalışırken bir yandan da şehrin normal hayata dönebilmesi için ticari ve ekonomik iyileştirmeler yapmaya başladıklarını söyledi.

“Kayısı ticaretinin yeri ayrıdır”

Bu çalışmalar içerisinde kayısı ticaretinin özel bir yeri olduğunu ifade eden Özcan, şu bilgileri verdi:

Malatya, dünya kuru kayısının başkenti ve dünyanın dört bir yanına yılda ortalama 100 bin ton kuru kayısı ihraç ediyoruz. Yıllık ortalama 500 milyon dolar ihracat geliri sağlıyoruz. Bölge ekonomisi için büyük ilgi gören Türkiye ekonomisi için çok değerli bir çalışmadır.

“İnsan kaynakları açısından sıkıntı var”

“Organize sanayi bölgelerimiz bu depremden çok ciddi bir şekilde etkilenmedi ama özellikle insan kaynağı anlamında sorun var. Meslektaşlarımızın barınma sorunu üretim alanlarında başladı. Bir yandan da gıda ihtiyaçları ve günlük ihtiyaçları karşılanıyor. bir yandan da tekrar iş hayatına dönebilecekleri yaşam alanları yaratmaya çalışıyoruz.

Çarklar yeniden dönmeye başlıyor.

Birkaç gündür kuru kayısı ihracatında işletmelerin faaliyet göstermeye başladığını kaydeden Özcan, şu değerlendirmede bulundu:

Normal kapasitemizin yüzde 30’u ile çalışmaya devam ediyoruz. Yurt dışından talepte bulunan firmalardan talep ettiğimiz terminler dolmaya başladı. Onlara bir beyin sarsıntısı olduğunu ve çok değerli bir sıkıntıdan geçtiğimizi ancak bu sürenin dolduğunu ve hem şehir ekonomisinin hem bölge ekonomisinin hem de bölge ekonomisinin yaralarını yavaş yavaş sarmaya başladığımızı söylüyoruz. ülke ve yeniden normal hayata dönmenin tüm belirtilerini yerine getirmek için çalışıyoruz. Bu sadece organize sanayi bölgesi için geçerlidir. Bu alanlardaki hasar tespit çalışmalarımız sona ermiştir. Organize sanayi bölgelerindeki işletmelerimizde ve fabrikalarımızda önemli bir hasar bulunmamaktadır. Kısmen hasarlı ve kısmen hasarsız fabrikalarımız var. Ayrıca ağır hasarlı alanlar da var. Şu anda Malatya’daki organize sanayi bölgelerimizde çarklar yeniden dönmeye başladı.

“Kayısı bahçesinde sorun yok”

Malatya’nın kayısı hasadı döneminde kente gelen 40 bin işçiyi ağırladığını kaydeden Özcan, bu nedenle kayısının sadece Malatya ile sınırlı bir ekonomik aktör olmaktan çıktığını vurguladı.

Depremin ardından kentin önemli bir göç yaşadığına işaret eden Özcan, şunları kaydetti:

Kısa bir süre sonra burada bir sistem kurmaya başladığımızda hem ticari hem de sosyal hayat dengelenmeye başlayacak ve verdiğimiz göçü geri alacağız. Malatya’dan kimse vazgeçmez. Malatya, Anadolu’nun çok değerli bir şehridir. Bu şehir başlı başına Anadolu’nun yükselen değeridir. Kısa sürede kentteki yaşam alanlarının düzeldiğini ve ticari hayatta çarkların dönmeye başladığını ortaya koyarsak Malatya’ya dönüşü sağlayacaktır. Bu nedenle kayısı verdiğimiz göçü geri almada en değerli aktördür. Mart ortasında yeni bir mahsul şekillenmeye başlayacak. İnşallah temmuz ayında sizleri burada misafir ettiğimizde bahçelerdeki kayısıları silkelerken yine haber veririz.

haber-cemisgezek.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu